1 av 3
Sveriges hjälpsändningar till Pakistan lyfter från Örebro Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio
2 av 3
Herkulesplanet som används för hjälpsändningen från Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Lars-Ove Andersson, lastmästare ska följa med planet till Filippinerna. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Hjälp till Filippinerna utgår från Örebro flygplats

1:31 min

Strax efter lunch idag lyfte ett Herkulesplan från Örebro flygplats med destination Filippinerna. Det är materiel som ska användas till de första insatserna efter den våldsamma tyfonen i helgen.

Lars-Ove Andersson ansvarar för lastningen av planet och åker med till katastrofen, men det är inte precis första gången han är ute på uppdrag.

– Jag har varit nere både på tsunamin i Thailand och översvämningarna i USA, så vi är vana vid det här att handskas med något på ganska snabba grunder.

I Filippinerna väntar en situation som liknas vid jordbävningen i Haiti för några år sedan. Planet kommer fram någon gång under tisdagen och samtidigt flyger svensk personal ner för att jobba och hjälpa FN-personal. Materielet kommer väl till pass berättar David Sundström, verksamhetsansvarig på MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det finns två basläger som är till för FN-personalsboende och kontor, ett 60-tal personer, och en hel del IT och satellit-utrustning eftersom det inte finns möjlighet till uppkopplingar av olika slag, säger David Sundström.

Det är inte första gången som Örebro flygplats är utgångspunkt för hjälpsändningar berättar flygplatschefen Mikael Smedberg.

– Vi har etablerade rutiner där vi vet ganska väl vem som gör vad med målsättning att så fort som möjligt komma iväg till de nödställda, menar Mikael Smedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista