Örebro Rådhus. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Företag använde kommunvapen i sin reklam

1:07 min

Ett företag som har avtal med Örebro kommun om servicetjänster i äldreomsorgen har använt sig av kommunens logotype i sin marknadsföring.

Pernilla Wikström Pehrson är Örebro kommuns jurist och menar att det är inte ok att göra så.

– Det kan ju ge intrycket av att man har ett samarbete eller gemenskap som inte riktigt är fallet i den här situationen. Utan här handlar det om en leverantör som har godkänts av kommunen

Det var i en tidningsannons härom dagen som Örebro kommuns logotype, eller vapen användes av företaget Assisteria, man ville sälja hushållsnära tjänster och hänvisade också till att man samarbetare med kommunen.

Man FÅR tala om att man är godkänd av kommunen men något samarbete är det inte frågan om menar Pernilla Wikström Pehrson.

– Det här handlar ju om lagen om valfrihet, LOV där leverantörerna godkänns av kommunen om de uppnår vissa kriterier. Nått samarbete med kommunen i övrigt finns inte, berättar Pernilla Wikström Pehrson.

Säger att det är missförstånd

Assisterias vd, William Kurt vill inte bli intervjuad i radion, men säger att annonseringen med Örebro kommuns vapen var ett missförstånd och att det nu är borttaget ur marknadsföringen. Pernilla Wikström Pehrson, kommunjurist i Örebro menar att det är viktigt att skydda logotypen.

– Den ska ju finnas med i de sammanhang som Örebro kommun bestämmer att den ska finna med, och inte i några andra sammanhang!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista