Storbrand på norr i Örebro blottade ventilationsproblem på seniorboende

2:14 min

Branden på den gamla mejeritomten på norr i Örebro i höstas, har blottat brister i ventilationssystemet i ett av Öbos seniorboenden i området.

Även kontakterna med Räddningstjänsten behöver ses över efter branden, menar Öbos säkerhetsansvarige Peter Johansson.

I en av seniorboendets lägenheter bor astmasjuka Marianne Sernander. Hon blev så dålig när brandröken tog sig in i hennes och sambons lägenhet att hon tvingades sitta uppe hela natten med andnöd.

– Jag hostade hela tiden, och jag kunde inte sova på grund av att det luktade så starkt, berättar hon. Man får panik när man lägger sig ner och inte får luft, så man måste sitta upp för att kunna andas.

Enligt Marianne hjälpte det inte att hon tog extra medicin.

– Röken gick rakt ner i luftrören och lungorna, säger hon.

Mariannes sambo, Åse Johansson, försökte förgäves stänga ute den stickande röken genom att stänga de så kallade spaltventilerna ovanför fönstren i lägenheten. Men det var omöjligt, berättar han, och visar hur han gjorde, genom att trycka på de två knappar som sitter längst ut på kanterna på listen som ska täcka luftintaget.

– Det går inte, säger han, efter att ha försökt en stund.

När jag frågar vad han tänker om det, svarar han att det var det som till slut blev droppen som fick bägaren att rinna över. Att inte kunna hjälpa sin sambo genom att stänga ute brandröken kändes så hemskt, säger han.

– Jag har kontaktat bovärden i huset flera gånger för att få hjälp med de trasiga ventilerna, men utan resultat, berättar Åse. Till slut vände jag mig till er på radion.

– Jag vill ju få hjälp om det skulle inträffa framtida utsläpp, säger han.

När P4 Örebro tar kontakt med säkerhetsansvarig på Öbo, Peter Johansson, sätter han sig genast in i ventilationsläget i huset på Tallbacksvägen där Marainne och Åse bor. Han beklagar obehaget dom fick av brandröken, och säger att spaltventilerna ska gå att stänga, men att de bara utgör en del av problemet med ventilationen i huset.

– Det stora och akuta om man drabbas av dålig eller farlig lukt eller luft, är att frånluftsfläktarna måste stängas, förklarar Peter Johansson.

Men det är inget som Åse och Marianne kan göra från sin lägenhet. Det förutsätter att Öbo blir kontaktad via fastighetsjouren. Först då kan personal ta sig till fastigheten och stänga frånluftsfläktarna.

Det är alltsåupp till hyresgästerna själva att larma Öbo via fastighetsjouren, om obehaglig lukt tar sig in i lägenheten. Såvida inte Räddningstjänsten kontaktar Öbo, vilket de ska göra om en Öbo-fastighet ligger i farozonen för farlig rök eller annat utsläpp.

Och i det här fallet, säger Peter Johansson, när det faktiskt handlade om en storbrand, där boende uppmanades att stänga fönster, dörrar och ventilation, hade han velat bli larmad.

– Ja, det som jag nu fått höra här, att man hade problem och att man kände kraftig röklukt inne i lägenheten, det hade vi velat ha reda på. Detta för att kunna vidta åtgärder så att man inte behöver andas in den här lukten.

Nu kommer Peter Johansson att ta kontakt med Räddningstjänsten för att höra varför inte Öbo blev kontaktad med anledning av branden och rökutvecklingen på norr i höstas.

– Vi har ett gott samarbete med Räddningstjänsten, så det kommer jag att göra för att reda ut det här, säger han.