Efter P4 Örebros rapportering ökar säkerheten på seniorboende i Örebro

1:24 min

Hyresgästerna på seniorboendet på Tallbacksvägen i Örebro, kommer nu att få sin ventilation kontrollerad av Öbo. Detta efter att en av hyresgästerna kontaktat P4 Örebro om att spaltventilerna i huset inte gick att stänga när storbranden bröt ut på den gamla mejeritomten intill.

– Ja vi kommer att gå igenom fastigheten och genomföra en obligatorisk ventilationskontroll, säger Peter Johansson, säkerhetsansvarig på Örebrobostäder.

Kontrollen innebär att man gör mätningar av luftflödena i huset och det samtliga spaltventiler kommer att gås igenom.

– Alla spaltventiler som är trasiga kommer att bytas ut, lovar Peter Johansson, och vi kommer se till så att alla flöden fungerar som de ska. Och det kommer att ske nu väldigt snabbt, inom ett par tre veckor.

Efter branden har Peter Johansson också varit i kontakt med Räddningstjänsten i Örebro för att höra varför man inte kontaktade Öbo om man märkte att brandröken drog in mot seniorboendet.

– Vi pratade igenom det här med rökspridningen, att den gick såpass långt ifrån där det egentligen brann, så att det fanns en svårighet att se att det skulle vara nåt problem för just den här fastigheten, säger Peter Johansson.

– Jag har också kollat upp om vi fick mycket inringningar från hyresgäster som upplevde att det var problem med rök vid den här branden. Men vi har inte fått några sådana inringningar under de här dygnen. Så jag tror att när den här röken kom in mot den här fastigheten så upplevde hyresgästerna det väldigt olika mycket besvärande.

– Dessutom tror jag det var svårt att förutse att det det skulle bli som det blev, avslutar Peter Johansson, säkerhetsansvarig på Öbo.