Jäktigt arbete inom äldreomsorgen i Örebro

1:40 min

Var tionde av kommunals medlemmar i Örebro län som arbetar inom äldreomsorgen vill sluta inom tre år. Det framgår av en undersökning som fackförbundet Kommunal gjort bland sina medlemmar. Trots det så ligger Örebro län bäst till jämfört med hur kommunals medlemmar i andra län upplever sin arbetsmiljö.

– Det måste betyda att man i Örebro trivs med sitt jobb mer än på andra ställen, säger Britt- Marie Balaj på facket Kommunal i Örebro

Är det gott betyg till arbetsgivarna?

– Det är väl bättre betyg till arbetsgivarna än i övriga länen men det finns fortfarande problem i Örebro län, säger Britt- Marie Balaj.

Kommunals rapport bygger på en undersökningar som förra året gjordes bland 5700 av fackets medlemmar. Bland de som inte vill arbeta kvar i äldreomsorgen är det 80 procent som upplever att arbetet är jäktigt minst en dag i veckan, alltså att de arbetar under stor tidspress.

Psykisk ansträngning och bortprioriterade raster är andra problem som kommunalsmedlemmar upplever på jobbet, enligt undersökningen.

Var femte av de som varit med i undersökningen vill inte arbeta kvar inom äldreomsorgen om tre år, tittar man på medlemmar som är 35 år eller yngre är det ännu fler som inte vill vara kvar i branschen om tre år.

– Det är de yngre vi behöver, vi måste få yngre människor att vilja jobba i äldreomsorgen, säger Britt- Marie Balaj.

Hur är det med behover av personal inom äldreomsorgen framöver?

– Man säger från arbetgivarhåll att det är väldigt stort behov. Det är många som kommer framöver att gå i pension.

Enligt Britt- Marie Balaj på Kommunal i Örebro är det ett stort problem att få söker vårdutbildning, de som söker mortsvarar inte de som går i pension, menar hon.