Ökande kostnader för rullstolsburna

Nära tretusen kronor, det fick familjen Karlsson i Kumla betala för att sonen Andreas skulle få nya däck till sin elrullstol. Andreas mamma Maritha hävdar att de aldrig förr betalat för något däckbyte på sonens rullstol, och för henne kom räkningen som en chock, både för egen del men ännu mer för andra som har svårare att betala.

Strax före jul konstaterades att Andreas Karlssons permobil behövde byta däck. Under jullovet lämnades den in, och sedan tänkte inte familjen mer på det. Men så damp räkningen ner i brevlådan, 2 905 kronor skulle de betala för de nya däcken.

Tanken är att det inte ska vara dyrare att vara funktionshindrad än att inte vara det. De som kan gå sliter skor, de som inte kan gå sliter rullstolsdäck, är resonemanget som ligger bakom reglerna att rullstolsburna betalar för däck, slang och arbete med att byta.
Jens Lindeborg är verksamhetschef på centrum för hjälpmedel i Örebro län. Han kan förstå att en del personer tycker det är dyrt att byta däck på rullstolen. Men såna är reglerna och har så varit under hela nittiotalet, säger han.

Maritha Karlsson i Kumla hävdar att det blivit allt sämre för de funktionshindrade de senaste åren, och sonen Andreas som är beroende av sin permobil säger att det är viktigt med bra däck för att han ska kunna klara sig i vardagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".