Äldreskyddsombud slår larm om långa köer till äldreboende

Köerna till Örebro kommuns äldreboenden är alldeles för långa, det tycker äldreskyddsombuden på Länsstyrelsen. Även på andra håll i länet är köerna besvärande, men i Örebro är det värst, det säger Fisun Yavas på Länsstyrelsen.

Köerna till äldreboende i Örebro län är oroande långa. Det menar Länsstyrelsens äldreskyddsombud. Äldreskyddsombudet Fisun Yavas säger att man redan förra året slog larm, men att väldigt lite har hänt.
Fortfarande står 320 äldre i kö för boende. Det framgår av den enkät som Socialstyrelsen och Länstyrelsen håller på att sammanställa. 
De flesta som står i kö är dementa som saknar anpassat boende, och det drabbar i hög grad även anhöriga.
Men det är även ett problem för rättssäkerheten. Som exempel nämner Fisun Yavas Örebro kommun som beviljar ansökan om särskilt boende, men besluten verkställs inte förrän det finns ledig bostad. Det tar ofta oacceptabelt lång tid, och den boende kan inte överklaga.
Då är det bättre i till exempel Karlskoga och Kumla menar Fisun Yavas. Där avslås ansökan om boende om kommunen inte anser sig kunna erbjuda bostad inom rimlig tid, vilket innebär att den sökande kan överklaga beslutet.
I Örebro län är det bara Lekebergs kommun som uppger att de inte har någon kö till särskilt boende i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".