Gunilla och Leif Ekström i Anders rum. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Kumla kommun vill flytta Anders mot hans vilja

2:08 min

38-årige Anders Ekström har bott på Sanna Gård i Fjugesta i 16 år, en verksamhet för personer med autism. Men nu vill Kumla kommun "plocka hem" honom till Kumla. Det här gillar inte Anders föräldrar, Leif och Gunilla, som tror att en flytt vore katastrofal för sonen.

– Anders hela sociala nätverk är ju här på Sanna Gård. Han har en utvecklingsnivå som är som ett förskolebarn, och han har svårt med det sociala men här har han folk som han tycker om, som är hans vänner. Om han flyttar till en aldrig så bra verksamhet i Kumla så kommer det ta flera år innan han har motsvarande. Och under tiden kommer han bli väldigt olycklig, säger Leif och Gunilla Ekström.

Till Järna som sjuåring
När Anders Ekström var fyra år fick han diagnosen autism och utvecklingsstörning, och när han var sju flyttade han till Järna för att gå i skola hos antroposoferna där. Det var det bästa stället för honom, tyckte barnpsykiatrin i Örebro, berättar hans föräldrar.

De säger att det var svårt att lämna honom där, men de såg att han mådde bra, och när Anders var 14 år byggdes en antroposofisk verksamhet upp i Fjugesta. Det var ju betydligt närmare, eftersom de bodde i Kumla, så Anders började där i stället. 1996 beslutade Kumla kommun att Anders skulle få bo på Sanna Gård, inte bara ha sin dagliga verksamhet där.

16 år på Sanna Gård
Flyttlasset gick 1997, men nu, 16 år senare vill Kumla kommun ta hem honom igen. Efter totalt 31 år inom den antroposofiska verksamheten.

Anneli Koivuniemi är socialchef i Kumla kommun.

– För oss handlar det om att titta på om vi kan verkställa på hemmaplan så att vi kan använda våra medel och skattemedel på hemmaplan. Det har vi kommit fram till att vi kan.

Tänker ni någonting på att han har bott 16 år på det här stället?

– Om man bedömer att man har den starkaste anknytningen till den andra kommunen, så står det ju var och en fritt att ansöka om ett förhandsbesked för att få flytta till den kommunen som man tycker att man har starkast anknytning i.

Föreståndaren saknar förklaring
På Sanna Gård säger föreståndaren Alexandra Zoffman att de inte fått någon klarhet i varför Kumla kommun vill ta hem Anders. Likadant har det varit när Ljusnarsberg och Askersund också velat ta hem brukare från Sanna Gård. Anders mamma Gunilla, som träffar många i samma situation, är frustrerad.

– Det känns ju som om de här personerna har blivit en handelsvara. Det är inte humant att göra på det här sättet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista