Bilist i en cirkulationsplats. Foto: Anders Wiklund / TT

Nya rondellen i Laxå svår att upptäcka för en del bilister

"Sex avåkningar på så kort tid är mycket"
8:17 min

Den nya cirkulationsplatsen i Laxå där E20 passerar stod klar för en dryg månad sedan men det är en trafikplats som många bilister verkar ha svårt att upptäcka med olyckor som följd.

Starten var kanske inte helt önskvärd.

– Det är tråkigt givetvis, det hade vi inte räknat med när vi fick rondellen. Men jag har fått lära mig att det är inte helt ovanligt att det händer den första tiden när man har byggt en cirkulationsplats. Det säger Mats Fransson näringslivschef i Laxå.

Trafikverkets Christian Mineur som har en helhetsbild över hela landet håller med om att det brukar se ut så här vid nybyggda cirkulationsplatser, men menar att det är trots allt bättre än innan.

– Vi har 3-4000 cirkulationsplatser i Sverige och vi har minskat antalet svårt skadade och dödade personer väsentligt. Det kommer vi att göra också i Laxå.

Trafikverket har tagit beslut om att sätta upp en förvarning, ett vägmärke som tydligt visar att en cirkulationsplats finns lite längre fram på vägen.

– Det tar cirka 3-4 veckor innan det blir uppsatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".