Pia Sundhage, huvudtränare för Sveriges damlandslag i fotboll. Foto: Marie Hansson/SR.

Pia Sundhage - om individen, gruppen och ledarrollen

"Tillsammans är jag bäst"
11 min

Det är i gruppen som Pia Sundhage, landslagstränare för damfotbollen får sin energi och glädje, och det är där hon blir den där ledaren som uppskattas av så många, och når resultat.

- Jag är uppvuxen med att man kommer ingenstans om man inte är i grupp, säger Pia Sundhage som i somras lyckades ta svenska landslaget till semifinal i EM.

Trots att hon fått många utmärkelser och uppmärksamhet kring sitt ledarskap så vill Pia Sundhage lägga mycket av förtjänsten för framgångarna på andra, att andra tränare kompletterar hennes brister, och att alla spelare tar sin roll och sitt ansvar.

"Jag är fascinerad över att få vara i en grupp. Och i samma andetag som jag säger det får jag också vara stjärna".

För Pia är det viktigt att använda platsen i ljuset för att göra nått viktigt för damfotbollen, hon vill vara en symbol för damfotbollen för att det i förlängningen ska ge nått till idrotten. För hon drivs av en vilja att ge tillbaka nått till en rörelse som gett henne så mycket. Att sätta sig själv i ett sammanhang.

- När man lyssnar till mig så hoppas jag man tänker: Jepp, där har vi damfotbollen! Och vad står den här människan för?

Passionen för fotbollen och spelet är överordnat allt, täcker över alla Pias brister som ledare. Passionen är avgörande för att vara en bra ledare men också för att ta sig igenom svackor och motgångar. Hennes största brist, menar hon kanske är att hon mest är intresserad av just spelet fotboll och inte människor i allmänhet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".