Barn på förskola dansar (arkivbild)Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Förslaget om tioårig grundskola får tummen upp i Örebro

7:23 min

Obligatorisk skolstart redan i sex års ålder, det föreslår den borgerliga regeringen som vill göra grundskolan tioårig. Ett förslag som gillas av Lärarförbundet och ansvarig politiker i Örebro.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, utbildningsminister Jan Björklund, näringsminister Annie Lööf och socialminister Göran Hägglund presenterade idag en nyhet på skolområdet.

– Ett av förslagen handlar om en förlängning av skolplikten i den obligatoriska skolan. Den förlängs till tio år och elva år för vissa elever, säger Björklund.

Det blir alltså obligatorisk skolgång från sex års ålder, inte sju som i dag.

I Örebro gillas förslaget av såväl Lärarförbundets Åsa Sätterström som Socialdemokraternas Tomas Esbjörnsson, ansvarig för skolfrågorna i Örebro.

"Vi jobbar väldigt nära med förskoleklaser redan i dag, och jag tror att det blir tydligt och det blir bra att förskoleklassen kommer in i grundskolan".

– Det här var ett väntat besked, det är många partier som har pratat om det här, säger Åsa Sätterström på Lärarförbundet.

– Socialdemokraterna förde fram det här för ett och ett halvt år sedan, så jag tycker att det är bra och det är väntat och rimligt, säger Socialdemokraternas Tomas Esbjörnsson, som är ansvarig för skolfrågorna i Örebro kommun.

På de håll där förskolan ligger ihop med grundskolan så fungerar det redan nu så att förskoleklassen samarbetar med skolan, det menar både Åsa Sätterström och Tomas Esbjörnsson.

Genomförandet av detta tar tid, säger utbildningsminister Jan Björklund.

– Ytterligare en stor mängd elever ska in i byggnaden och även lärare ska in. Det gör man inte i brådrasket, säger han.

Ambitionen är att reformen ska vara genomförd till slutet av nästa mandatperiod, eller början av mandatperioden därpå, enligt Björklund. Kostnaden ligger i miljardklassen, uppger Björklund.

"Vi lägger även ett förslag att förlänga skolplikten för de som inte klarar av gymnasiebehörighet".

– Vi tycker att det är rimligt att man inom grundskolan får kunskaper och behörighet innan man lämnar och går över till gymnasiet, säger Lööf.

Tolv procent av niondeklassarna klarar inte behörighetkraven till ett yrkesprogram. Allianspartierna vill därför att grundskoleutredningen ska utreda en förlängd grundskola för de niondeklassare som inte klarat behörigheten.

Förslaget att göra grundskolan obligatorisk från sex års ålder får inga dramatiska konsekvenser för barnen. Så gott som alla sexåringar finns i dag i skolan, i sexårsverksamhet - ibland kallad "nollan".

Men Alliansen skriver att det finns stora skillnader i hur förskoleklassen bedrivs. Den kan variera mellan att vara mer av en traditionell förskola till att vara fullt integrerad i grundskolan. "Med allmän skolstart vid sex års ålder tydliggörs utbildningsperspektivet, samtidigt som lärandet sker med en pedagogik som är anpassad till elevernas ålder", skriver Alliansen.

Förskoleklassen, ("sexårs" eller "nollan") infördes hösten 1998. De senaste tio åren har andelen sexåringar som går i förskoleklass legat på 95-96 procent, enligt Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista