Flesta postjobben till tre kommuner i länet

1:59 min

Det är Hallsberg, Örebro och Kumla kommuner som drar den största vinstlotten när det gäller de nya jobben vid Postterminalen i Hallsberg.

För det är där de flesta medarbetarna bor och de flesta skattekronorna hamnar.

Jenny Mattisson från Hallsberg var tidigare arbetslös och har nu fått fast jobb på den nya anläggningen.

– Jätteskönt! Att ha en tillsvidareanställställning är en otrolig tryghet. Sen det sociala med arbetskamrater betyder jättemycket!

Det är lugnet före stormen på Hallsbergsterminalen, Jenny och några andra anställda jobbar vid sina sorteringsterminaler, maskinerna är blanka och parkettgolvet rent som ett vardagsrum i den jättelika maskinhallen. Förutom Jenny Mattisson har drygt 260 fått jobb, men man siktar på fler. Merparten kommer alltså från Hallsberg, Örebro och Kumla, sammanlagt 149 personer. Det socialdemokratiska kommunalrådet i Hallsberg, Andres Svahn, menar att man får se hela länet som en arbetsmarknadsregion.

– Då väljer man att bosätta sig på ett ställe som passar att bo på, och kan tänka sig att resa en bit för att jobba. I en vidare utveckling där Posten har 300-350 anställda så är det inte orimligt att en tredjedel bor i Hallsberg, säger Andreas Svahn (S).

Britt Salomosson, personalchef på Posten i Örebroregionen menar att det har varit viktigt att sätta samman personalgruppen rätt, via en specialutbildning har man till exempel anställt cirka 30 personer som är unga eller nyanlända utan formella meriter.

– Vi vill sätta samman en arbetsplats som speglar samhällets sammansättning.

Men det är ingen fyllda 60 år som fått jobb och betydligt fler män än kvinnor som nu arbetar på Hallsbergsterminalen. Jobbet är delvis tekniskt och Britt Salomonsson är ändå nöjd med att ett drygt hundratal anställda är kvinnor.

– Det är trots allt ett teknik- och industriarbete som traditionellt brukar vara ganska manligt, så jag är jätteglad över att vi har så många som vi har, säger Britt Salomonsson.