Dans på krog. (Arkivbild) Foto: Staffan Lövstedt/TT.

"Nivån på fyllan var av sällan skådat slag"

19 min

Det var ovanligt mycket fylla bland ungdomarna på krogen Ritz på annandag Jul, det menar polisen som inte hade tillräckligt med resurser för att upprätthålla ordningen. En mamma till en av gästerna har reagerat starkt på hur tjejerna serverades alkohol och sen lämnades vind för våg med sin fylla.

I programmet Rakt på sak pratade vi om kvällen, utifrån gästerna, krögaren, en mamma till en av gästerna som drack sig redlös inne på krogen, och också med kommunens tillståndsenhet, som bestämmer om alkoholserveringen i Örebro.

"Nivån på fyllan var av sällan skådat slag" skriver polisen i sina minnesanteckningar. 7 ungdomar togs omhand enligt LOB Lagen om omhändertagande av berusad person.

På annandagen hade nattklubben Ritz satsat på liveband och riktade in sig mot en lite yngre publik än vanligt - från 18 år. Och det kom mycket folk, mellan 850 och 900 personer var på plats.

"Min bedömning är att berusningen var osedvanligt hög bland gästerna, dels på dem som var på väg in på stället, men kanske främst de som kom ut från stället".

Enligt Mattias Forssten fick polisen göra ett stort antal ingripanden och omhänderta kraftigt berusade yngre vuxna människor.

En av de unga gästernas mamma har reagerat starkt på att hennes dotter och kamrater blev serverade alkohol så att de blev så kraftigt berusade att de däckade efteråt och sen blev lämnade vind för våg.

– Det är för lätt att bli serverad alkohol. Och sedan det här också att man säljer alkohol till ungdomar och sedan är de så berusade så att de inte får vara kvar på krogen utan då skickar man ut dem och de ska försöka klara sig själva därute. Det är inte riktigt rätt att göra så. Man måste bli hårdare med att servera. 

Tomas Kurt som är vd för nattklubben Ritz säger att det var en kväll med mycket bra stämning.

– Sen ser man ju att den yngre publiken tycker om att dansa och är lite livligare än den äldre. De är lite hetsiga i sättet att vara, de rör sig på ett annat sätt.

Är de mer berusade än de äldre?

– Eller oerfarna av att vara ute på krogen. Speciellt när man är 18 år och fått börja gå på krogen, och det är därför vi är lite mer vaksamma på att kolla dem när de börjar bli fulla. 

Leif Andersson som är tillståndshandläggare på Örebro kommun menar att 18-årsgränsen på krogar är just för att ungdomar ska kunna träna på att dricka alkohol genom att gå på seriösa krogar som har tillstånd.

– Så då förutsätter man att barpersonalen kan hantera den serveringen. Att vara bartender, servitris/servitör är ett kvalificerat yrke där man ska kunna göra en bedömning på att klarar den här personen av att dricka t ex en öl till?  Personalen klarar oftast av att göra den bedömningen, men inte alltid och då går det fel. Så det är ett jättesvårt jobb som barpersonalen har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista