Kommundirektören i Örebro, Staffan Isling. Foto: Tyresö kommun.

Örebros högsta tjänsteman tjänar mycket mer än kommunalrådet

De högsta tjänstemännen i kommunerna drar ifrån topp-politikerna när det gäller löner. I Örebro tjänar kommundirektören 50 000 kronor mer i månaden än den högsta politikern.

Det är tidningen Dagens samhälle som har gått igenom lönerna för alla topptjänstemän och topp-politiker runt om i hela landet. Här i länet är det Örebros kommundirektör Staffan Isling som är bäst betald. Han tjänar 108 000 kronor i månaden, medan kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Lena Baastad i samma kommun tjänar 58 000 kronor i månaden.

Hon är inte länets bäst betalda kommunalråd. Det finns istället i Kumla - där hennes partikamrat Katarina Hansson tjänar nästan 61 000 kronor.

Men även i den kommunen tjänar den högsta tjänstemannen mer. Kommundirektör Ulla Lundholm tjänar 76 000 kronor i månaden i Kumla.

Över hela landet är bilden att tjänstemännen tjänar mer än politikerna - och att löneskillnaderna mellan grupperna ökar. I Sveriges kommuner är det 27 kommunala topptjänstemän som tjänar över 100 000 kronor i månaden, medan det bland politikerna bara är två.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista