Blomstrande bakterier. Foto: Örebro Universitet

Bakterieprover till Örebro efter två dödsfall i Växjö

"Inte farlig om du är frisk"
8:30 min

Efter två dödsfall i Växjö, ett som hör ihop och ett som misstänks höra ihop med magtarmbakterien Clostridium difficile är nu bakterieprover på väg till Universitetssjukhuset i Örebro för att undersökas vidare.

– Skulle en ung och frisk människa få denna bakterien händer ingenting förutom kanske diarré, förklarar Hans Fredlund, smittskyddsläkare på Universitetssjukhuset i Örebro.

"De som drabbas allvarligt av den här bakterien är de som är svårt sjuka, det vill säga nedsatta patienter på sjukhusen som får mycket antibiotikabehandling"

– Det som händer är att de naturliga bakterierna i tarmfloran försvinner i samband med intag av antibiotika, fortsätter Hans. Då kan den här bakterien, Clostridium difficile typ 027, blossa upp och förstöra tarmarna.

Bakterierna ska nu analyseras vid Universitetssjukhuset i Örebro för att slå fast om båda dödsfallen i Växjö hör ihop med denna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".