Landstingsrådet och Socialdemokraten Jonas Karlsson. Foto: Pontus Kinnander / Sveriges Radio Örebro

Tung socialdemokrat i Örebro kräver lagändring efter varsel

Lagen om offentlig upphandling håller på att spåra ut helt och hållet. Det säger socialdemokraten Jonas Karlsson, som är ordförande för Länstrafiken i Örebro län.

Han säger det med anledning av den överklagade upphandlingen om färdtjänsten, som nu lett till att Lindbergs Buss varslat 113 anställda om uppsägning, eftersom de inte vet om de kommer få behålla uppdraget att köra färdtjänst eller inte.

Väntar på en dom
Ärendet måste nu avgöras i Förvaltningsrätten, något som dragit ut på tiden, konstaterar Jonas Karlsson.

– Ja, det har gått månad efter månad. Vi har tilldelat Lindbergs buss möjligheten att köra färdtjänst även den kommande perioden, men det har överklagats av ett företag i Västra Götaland. Vi får inget besked från domstolen. De säger att de har allt underlag för att fatta beslut, men att de på grund av resursbrist inte klarar att göra det.

Gillar inte situationen
Situationen gillas inte av Jonas Karlsson.

–  Ett företag överklagar, och ett annat företag tvingas varsla personal för att det möjligvis saknas någon person i en domstol. Jag tycker att det håller på att spåra ut helt när det gäller Lagen om offentlig upphandling.

Vilka förändringar skulle du vilja se?

– Man kan väl konstatera att Sverige har lyckats göra Lagen om offentlig upphandling ännu mer komplicerad än de grundlagande EU-lagstiftningarna som styr det här. Man skulle kunna börja med att gå tillbaka till det, säger socialdemokraten Jonas Karlsson, som är ordförande för Länstrafiken i Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".