Lagman Per Grevesmühl vid Örebro tingsrätt. Foto: Sveriges Radio.

Örebro tingsrätts personal förbjuds äta med polis och åklagare

"Det är inte något misstroende mot polis eller åklagare"
1:56 min

För att markera domstolens självständighet har chefen för Örebro tingsrätt bland annat förbjudit personalen att äta lunch med polis och åklagare i den matsal som finns på Rättscentrum.

Redan för ett 10-tal år sedan, när planerna på ett Rättscentrum i Örebro diskuterades, fanns det en skeptisk hållning till att tingsrätten ska vara på samma ställe som polis och åklagare. Man ville inte att allmänheten ska tro att domstolen samarbetar med polis och åklagare, enligt Per Grevesmühl.

"Det är för att undanröja all grund, att man ens ska misstänka att i samband med lunchsamtal och sådana träffar att en domare eller domstolshandläggare sitter vid samma bord som en utredande polisman eller åklagare."

Han menar att det inte är ett misstroende mot polis och åklagare utan det är för att hålla på principer för att misstankar inte ska uppstå.

Men när Rättscentrum byggdes så flyttade tingsrätten ändå in. Ekonomiska hänsyn och tingsrättens trånga och gamla lokaler var några av orsakerna.

Förutom matsalen så har tingsrätten sagt nej till ett gemensamt postsystem med polis, åklagare och kriminalvården. Kriminalvårdens önskemål om att få tillgång till tingsrättens kameraövervakning har Per Grevesmühl också sagt nej till.

Tillbaka till frågan om matsalen på Rättscentrum, en del av tingsrättens personal som P4 Örebro talat med vill gärna äta där.

– Den uppgiften är ny för mig, jag får väl ha respekt för det, men mitt budskap har ändå gått ut klart till samtliga anställda om skälen till detta och det är enbart de här principiella skälen, säger lagmannen Per Grevesmühl.

Han menar att redan 2010 gjorde både Örebro tingsrätt och Domstolsverket klart att man inte var intresserad av en gemensam lunchservering tillsammans med brottsutredande myndigheter.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".