Snökanon. Foto: Vegard Grött/TT Bild

Nya kanoner ska hjälpa Örebro ordna SM

"SM ska vi fixa"
1:26 min

Om ett år anordnas SM-veckan vinter i Örebro. Med nya snökanoner på plats i Ånnaboda räknar kommunen med att det ska gå att ordna tillräckligt med snö för att ordna skid-SM där.

– De nya kanonerna klarar att spruta när det är lite varmare, berättar Jan Larsson, planerare på kultur- och fritidsförvaltningen på Örebro kommun.

– Det kanske behövs någon köldgrad eller ett par, istället för fem, sex, sju med de gamla kanonerna, fortsätter han.

Snökanonerna är en del av den 13 miljoners-investering som vi tidigare rapporterat om och som politikerna beslutade om redan innan det blev klart att SM ska gå i Örebro. Investeringen ska ge Ånnaboda en skidstadion med bland annat bättre omklädningsmöjligheter än i dag.

För att kunna utnyttja de nya snökanonernas högre kapacitet ansöker kommunen om att få ta mer vatten än i dag till snöproduktion. En ny vattendom kan vara klar tidigast efter sommaren, men SM ska kunna genomföras även om det blir ett avslag.

– SM ska vi fixa. Då får det funka med det vi har, säger Jan Larsson som säger att enda skillnaden är att det då kommer ta längre tid att spruta tillräckligt med snö. 

Att årets vinter hittills varit väldigt grön har inte påverkat planeringen för SM nästa år.

– Egentligen ingenting mer än att det är skönt att den kom i år, säger Jan Larsson och tillägger att årets arrangör Umeå haft osäkert med snö trots att orten ligger betydligt längre norrut.

Hur många fler idrotter än längdskidor som kommer tävla under SM-veckan i Örebro är inte klart än.

Mer om SM-veckan hör du i P4 Morgon på måndag då projektledaren Maria Andersson gästar programmet.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sverigesradio.se
019/19 20 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".