Många hyrläkare på lasarettet i Lindesberg

1:33 min

Lindesbergs lasarett tvingades förra året hyra in läkare för nio miljoner.

– Det är den högsta summa som vi har betalat, säger sjukhuschef P-O Larsson.

Förra året behövde Lindesbergs lasarett hyra in läkare till både röntgen, ortoped, ögonvård och narkos. USÖ behövde också hyra in läkare, men bara för två miljoner. Karlskoga lasarett hyrde inte in några alls.

Chefen i Lindesberg, P-O Larsson, är inte nöjd med sjukhusets stora inhyrning i fjol.

– Helst anställer vi. Det är för kontinuitet, utbildning och utveckling det är viktigt att ha anställda läkare, säger P-O Larsson.

En stor nackdel är också att inhyrda läkare är dyrare för landstinget. P-O Larsson räknar med de här läkarna kostade landstinget sammanlagt ett par miljoner mer i fjol, än om de varit anställda. Däremot ser han inte hyrläkarna som något hot mot patienternas säkerhet.

– Det är det inte. Det har varit oerhört kompetenta personer vi har haft och det har varit samma personer som har kommit tillbaka regelbundet, säger P-O Larsson.

P-O Larsson som tidigare varit personalchef i många år på lasarettet ser ökningen 2013 som en tillfällighet och inte en trend. Inför det här året ser det bättre ut i Lindesberg eftersom både nya röntgenläkare och narkosläkare har anställts.

– Jag förutsätter att kostnaderna för 2014 ska bli mindre, säger P-O Larsson som är sjukhuschef i Lindesberg.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sverigesradio.se
019/19 20 35