Jens Carlén kräver ersättning av Örebro kommun. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio

Väghål vållar strid i Örebro

2:03 min

Det pågår en strid mellan Örebro kommun och örebroaren Jens Carlén, efter att han i somras körde ner i ett schakthål på Argongatan på Boglundsängen i Örebro, och fick sin bil förstörd.

Enligt Jens Carlén har kommunen först lovat honom ersättning, för att sedan plötsligt ge avslag, och nu är han arg och besviken.

– Det är för djävligt att man ska behöva köra sönder bilen på de gator där kommunen är ansvarig för att hålla dem i sånt skick att man kan åka på dem, säger Jens Carlén.

– Och jag tycker absolut inte att det är rätt att försäkringsbolagen ska behöva betala ut ersättning för skador som kommunen har skyldighet att reparera.

Livsfarligt hål

Det var den 5 juli i somras som Jens Carlén körde ner i hålet som gjorde att fälgar, däck och vagninställning skadades på hans bil. Drygt 20 000 kronor kostade reparationerna, men för Jens handlar det inte bara om pengar, säger han.

– Hålet var 11 centimeter djupt och avslutades med en tvär asfaltkant, berättar han. Det är ju som att köra rakt in i en trottoarkant, och det är ju en jäkla tur att det inte var nån moped eller motorcykel som körde ner i det, för då hade man ju flugit över styret och landat med huvudet före i asfalten, och nån krake hade fått sätta livet till.

– Snart får man ju köpa sig en jeep om man ska åka på gatorna som det ser ut, säger Jens Carlén.

Allt fler vill ha ersättning

Asfaltskadorna i Örebro kommun är många, det är park och gatuchef Tommy Karlqvist väl medveten om. Och kraven på kommunen på ersättning från trafikanter har också ökat, säger han. Ändå, menar han, är det ytterst få som får ersättning utbetald från Örebro kommun för sina fordonsskador.

– Ja det är ju inte så att man får automatisk ersättning för att man kör sönder sin bil eller cykel på kommunens gator, förklarar Tommy Karlqvist, utan då ska ju vi ha varit vållande till skadan. Och det innebär i princip att vi ska ha fått reda på skadan, men sedan inte åtgärdat den inom rimlig tid.

Enligt Örebro kommuns servicegaranti ska så kallade potthål på körbanor, gång- och cykelvägar lagas inom fem arbetsdagar från att de anmälts till kommunen. När det däremot gäller schaktskador, som orsakats av olika grävjobb i vägbanan, ska de vara igenfyllda inom en månad från det att entreprenören anmält skadan till kommunen.

Delade meningar

Och i fallet med det schakthål som Jens Carlén körde ner i, bedömer Tommy Karlqvist att kommunen har skött igenfyllningen av hålet i rimlig tid.

Men det håller inte Jens Carlén med om. Enligt honom blev hålet igenfyllt först sex veckor efter att han anmält det till kommunen. Så han står fast vid att han har rätt till ekonomisk ersättning från Örebro kommun.

– Vet man om skadan och inte har märkt ut den, då är man ju absolut vållande, och fan på gränsen till vårdslös, tycker jag, säger Jens Carlén.

Ärendet har nu överlämnats till en extern försäkringsexpert, och Jens Carlén hoppas det betyder att han får sina pengar, för han har inga planer på att ge upp.

– Nej jag tänker inte betala, säger Jens Carlén. Jag tänker driva det här så långt det bara går. Jag tänker aldrig ge mig, avslutar han. 

Reporter: Anna Nyström
anna.nystrom@sverigesradio.se
019-19 20 47

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista