Norrportens bild av det nya rättscentrum. Fotomontage:Yellon AB

Adokatsamfundet: "En risk att rättsäkerheten sätts ur spel"

5:36 min

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är starkt kritisk till de rättscentrum som byggs upp runt om i Sverige.

Advokatsamfundets Anne Ramberg menar att allmänhet och den som står åtalad i en rättegång misstänkt för ett brott måste känna sig helt trygg med att det finns en klar rågång mellan polis, åklagare och tingsrättens personal.

Att det inte finns någon misstanke om att målen diskuterats informellt vid matborden när personalgrupperna blandas med varandra. 

– Visst är det så att det frigör resurser från polisen att vara i samma hus, att risk för fritagningar minskar med mera. Men mot det ska man ställa de principiella frågorna som är väldigt angelägna. Det är viktigt att den som ska dömas för ett brott har tillit till en domstol och att de aldrig ska behöva överväga att det finns informella kontakter mellan domstol och de brottsutredande organen, säger Advokatssamfundets Anne Ramberg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista