Laserbehandling kan hjälpa kvinnor med extrem hårväxt. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Bemötandet inom vården vid oönskad hårväxt bland kvinnor kan bli bättre

13 min

Problem med extrem kroppsbehåring bland kvinnor är ett vanligt problem. Hjälp finns men bemötandet på sjukhusen kan bli bättre menar överläkare Maria Palmetun Ekbäck. Det handlar bland annat om brist på kunskap.

Kraftig hårväxt, så kallad hirsutism, är en generande och besvärande sjukdom för många kvinnor. Inte bara kan den vara jobbig rent praktiskt att leva med, men det kan även vara socialt påfrestande i dagens samhälle. Dock finns det hjälp att få.

– Medicineringen är inte ny, förklarar överläkare Maria Palmetun Ekbäck på Örebro Universitetssjukhus. Dock har vi nu lärt oss hur vi ska använda oss av verktygen för att hjälpa de som söker hjälp.

– Men personalen på sjukhusen kan bli bättre vad gäller bemötandet, tror Maria. Till viss del beror detta på brist på kunskap bland läkarna om hur kvinnan reagerar när hon utvecklar extrem skäggväxt.

Extrem kroppsbehåring klassas enligt kvinnorna själva som den näst svåraste åkomman att leva med, efter svårigheter att bli gravid.

– En viktig faktor är att hålla vikten så att kroppen mår bra, fortsätter Maria. Då kan även hårväxten minska. Sen finns ju alltid vi så klart på sjukhuset om man behöver vidare hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista