Sysselsättningen ökar

Länsarbetsnämnden har sammanställt statistiken för arbetsmarknadsläget i länet för förra året. En viss ljusning finns i siffrorna.

Arbetslösheten har minskat med 1000 personer på ett år. Drygt 13 000 personer är nu arbetslösa eller i olika arbetsmarknadsprogram. Av de 13 000 arbetslösa är knappt tre och ett halvt tusen ungdomar under 24 år. Det innebär att var femte ungdom i länet är utan jobb men även där har det skett en förbättring  på ett par hundra personer.

Förra året var också det bästa på tre år vad gäller antalet lediga jobb. Drygt 19 000 lediga jobb anmäldes till arbetsförmedlingen. I huvudsak är det personal till vård och omsorg som söks.

Arbetslösheten har minskat i alla kommuner i länet utom i Laxå men den högsta arbetslösheten finns i Hällefors. Lägsta andelen arbetslösa finns i Lekeberg som i likhet med Askersund, Kumla och Nora har lägre arbetslöshet än riksgenomsnittet. Övriga kommuner i länet har högre arbetslöshet än rikssnittet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista