Foto: TT Bild

Landstingsläkare jobbar extra som hyrläkare

1:54 min

Det är vanligt att läkare som landsting hyr in från bemanningsföretag samtidigt har en fast anställning hos ett annat landsting. Det berättar VD:n för ett av de företag som Örebro läns landsting hyr in läkare från.

– Det kan vara 30-40 procent som har anställning i andra landsting, säger Eva Domander, VD för Dedicare.

– Många vill jobba extra på sin semester eller på en kompvecka, fortsätter hon.

Nyligen rapporterade P4 Örebro att länets vårdcentraler i fjol hyrde in läkare för över 40 miljoner, samtidigt som alla landets landsting kämpar för att minska behovet av hyrläkare. Dedicare är en av de större leverantörerna av läkare till vårt landsting.

VD:n Eva Domander tror att det är bra för läkarnas ordinarie arbetsplatser om de jobbar på andra håll i bland.

– Läkare som får möjlighet att jobba i andra landsting tillför väldigt mycket när de kommer tillbaka till sin ordinarie arbetsplats, säger hon.

Men chefen för länets landstingsdrivna vårdcentraler KG Bartoll är tveksam till att låta läkarna där jobba extra på andra håll.

– De läkare vi har ska ha en lojalitet mot landstinget. Det blir lite svårt att också ha ett jobb vid sidan om, säger han.

Däremot räknar KG Bartoll med att de hyrläkare som landstinget hyr in ibland kommer från andra landsting.

– Det är säkert så. Vi frågar i allmänhet inte vad de har för hemvist. Vi tittar på vilken kompetens de har och om de fungerar bra i sin verksamhet.

Kan man inte tycka att ni är illojala mot deras huvudarbetsgivare?

– Den synen kan man säkert ha, säger KG Bartoll. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista