Malika, Rafah, Rafal, Mina, Fardowsa och Hafsa som är med i simundervisningen på Brickebadet. Foto: Maria Eremo / Sveriges Radio.

Kulturen får inte sätta stopp för simkunnigheten

8:39 min

Varje vecka träffas ett sjuttiotal tjejer i åldrarna 10 till 18 år på  Brickebackens bad i Örebro för att lära sig simma. Det handlar om en grupp tjejer som av religiösa skäl har valt att avstå från den obligatoriska simundervisningen i skolans blandade grupper. Malika Bouallala från föreningen Vivalla Multibasket hålller i träffarna.

Mallika Boullala berättar att det här är livsviktigt både ur ett hälsoperspektiv och att man måste kunna simma om något allvarligt händer.

Föreningen har ansökt och fått 20.000 kronor till satsningen som alltså lockat ett sjuttiotal unga tjejer som vill lära sig simma men som av religiösa skäl känner sig obekväma med att bada tillsammans med pojkar i sin egen ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista