Jonas Halfvarsson, forskare på USÖ. Foto: Jens Tisbo / Sveriges Radio

Allt fler drabbas av kroniska tarmsjukdomar

"inga sjukdomar man pratar om vid matbordet"
11 min

Nu ska Universitetssjukhuset i Örebro bli en nationell biobank med prover från patienter med kroniska tarmsjukdomar. Det är gastroenterologen Jonas Halfvarsson och hans team som ska byggga upp databanken.

Forskare Jonas Halfvarsson säger att tarmsjukdomar ofta är komplexa, och att symptomen på en tarmsjukdom kan ta sig många vägar.

– Magont, kräkningar och blodig avföring är bara några tecken, men för att veta vilken tarmsjukdom det rör sig om behövs ordentliga undersökningar och prover säger han.

Jonas Halfarsson säger också att allt fler drabbas av tarmsjukdomar men att det är svårt att veta vad det beror på. Istället rör det sig nog om en blandning av både arv och miljö.

Att prata om tarmsjukdomar är många gånger tabu. Det är inga frågor man för med sibn omgivning och inget man lyfter vid middagsbordet säger Jonas Halfvarsson.

Men att komma till vård i tid kan vara avgörande för hur sjukdommarna kan behandlas.  

"Åh så underbart att ni tar upp Crohns! Jag har smusslat med det i 10 år. Nu äntligen vågar jag prata om det! Och det har hjälpt mig sååå mycket! Äntligen kan jag säga att jag inte kan äta vissa saker pga min sjukdom! Detta är såå viktigt att våga prata om!"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".