Förare i Örebro vill ha ryggstöd i färdtjänstbussar

1:41 min

Människor som använder rullstol löper en risk att drabbas av whiplashskador när de åker färdtjänstbussar. Anledningen är att bussarna saknar nack- och ryggstöd för rullstolar och det innebär en risk vid krock och inbromsningar.

– Rullstolarna är oftast låga i ryggstödet och då finns inget stöd för ryggen och för nacken. Det finns ryggstöd på marknaden men vi har inga sådana att sätta fast och det är ett problem, säger Stefan Lundén som kör färdtjänstbuss i Örebro.

En del personer kan lämna rullstolen och sätta sig på färdtjänstens stolar som har nack -och ryggstöd men det finns också de som inte kan göra det och sitter kvar i sina rullstolar under färden, säger Stefan Lundén.

Han menar att Länstrafiken borde ställa krav på att färdtjänstbussarna ska utrustas med nack- ryggstöd som kan monteras in i bussarna och som redan finns på marknaden.

– Det är uppseendeväckande att det inte är ett krav när det är så mycket prat om trafiksäkerhet i övrigt och här handlar det om redan ömtåliga människor, säger Stefan Lundén. 

Enligt Lars Lundholm, utvecklingschef på Länstrafiken i Örebro finns inget lagligt krav på att det ska finnas nack- och ryggströd om passageraren sitter framlänges men frågan som Stefan Lundén väcker är intressant, menar han.

– De här synpunkterna kommer vi att ta till oss och vi kommer att ta upp det här i samverkansforum som finns inom branschen, vi samarbetar nationellt med fordonsfrågor och säkerhetsfrågor, säger Lars Lundholm på Länstrafiken i Örebro