Foto: Erik Yngvesson/Scanpix.

Kritik mot jaktstopp på varg

1:22 min

Efter beskedet igår att vinterns vargjakt stoppas i väntan på att Förvaltningsrätten hinner pröva jaktens laglighet talar allt för att det inte blir någon jakt alls i år. Svenska Jägarförbundet är mycket kritiska till hur tre miljöorganisationer med sitt överklagande därmed lyckats stoppa jakten.

– Att skicka in 120 bilagor till Förvaltningsrätten är bara ett sätt att hindra jakten, rent trams, säger Gunnar Glöerson är Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsulent för vårt län.

Med start den 1 februari skulle 30 vargar ha fått skjutas i Sverige, många av dom i vårt län. Men nu blir det ingen jakt förrän Förvaltningsrätten hunnit behandla överklagan som kom från bland annat Svenska rovdjursföreningen där Roger Cassman är regionansvarig för vårt län.

– Det är ett sätt vi har att påverka, ett demokratiskt sätt.

På samma sätt stoppades jakten även förra vintern och Svenska Jägarförbundet är kritiska till att den rovdjurspolitik som riksdagen beslutar om på det här viset förhindras av en juridisk tvist.

Och miljöorganisationerna vill att tvisten ska dra ut så pass mycket på tiden så att EU först ska hinna pröva frågan om det ska få jagas varg i Sverige

Men anklagelserna om trams bemöter Roger Cassman på Svenska rovdjursföreningen så här.

– Det här tar tid att skriva ihop, och det tycks ju vara så att vi har konkreta åsikter som de vill titta närmare på, säger Roger Cassman på Svenska rovdjursföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista