Marie Ågren barnskötare på Skogslyckans förskola i Degerfors och Peter Pedersen (V) ordf i kultur- o utbildningsnämnden i Degerfors kommun. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio.

Kladd och snor - förskolepersonal i Degerfors kräver arbetskläder

1:55 min

"Vi har fått nog och vill ha arbetskläder." Barnskötaren Marie Ågren har skrivit ett brev till Degerfors kommun. Hon kräver bland annat varma vinterkläder och tunikor för att kunna utföra sitt jobb.

– Sedan 1992 har det pratats om varför vi inte får arbetskläder, vi är ute en timme varje dag i ur och skur och våra kläder blir smutsiga och slits, säger Marie Ågren, barnskötare på Skogslyckans förskola i Degerfors.

I dag bekostar kommunen regnkläder och stövlar till personalen på förskolan, de får också bidrag till inneskor. Det räcker inte menar Marie, efter en dag på förskolan med barnen som är mellan ett och fem år kommer hon ofta hem med matrester, snor och kanske lite vattenfärg på sina privata kläder. Därför vill hon förutom ytterkläder även ha någon form av tunika att arbeta i.

"Då kan vi komma hit i våra privata kläder och byta till tunikan och får man smuts på den lägger man den i tvättmaskinen. Så kan man lämna jobbet i sina rena kläder och slipper skämmas för att man har snor och matrester på sig."

Peter Pedersen (V) är ordföranden i Kultur- och utbildningsnämnden i Degerfors kommun. Han har läst Maries brev och följde med P4 Örebro till Skogslyckans förskola. Men något tydligt besked till Marie och hennes kollegor kan han inte ge än.

– Tyvärr tog vi budget för 2014 för en månad sen så det är först till 2015 som vi kan göra något, säger Peter. Men det är rimligt att vi tar och tittar på det här och funderar på vilka yrkesgrupper i Degerfors kommun som ska få arbetskläder, säger han.

I dag får personalen inom äldreomsorgen varma vinterjackor, något som irriterar Marie Ågren. Hon undrar varför vissa i kommunen får fina jackor när inte personalen på förskolan får några.

-- Jackorna skulle vara perfekta för oss att ha ute när vi leker med barnen säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista