Fackförbundet kommunal har drivit frågan om rätten till arbetskläder till förskole och fritidspersonal i många år. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro.

Arbetskläder till förskolepersonal är en fråga om jämställdhet

1:23 min

Det är upp till varje kommun att själv bestämma vilka yrkesgrupper som ska ha rätt till arbetskläder. Frågan är aktuell i Kultur- och utbildningsnämnden i Degerfors kommun.

Grannkommunen Karlskoga tog ett politiskt beslut år 2008 om att alla inom förskola, särskola och fritids ska ha rätt till arbetskläder.

Det är en fråga om jämställdhet säger Anneli Veman, verksamhetschef på barn och utbildningsförvaltningen i Karlskoga kommun.

"Kvinnliga arbetsplatser är lika viktiga som männens där det handlar om vaktmästeri och sånt." 

I Karlskoga har alla inom förskola, särskola och fritids rätt till ytterkläder och skyddskläder.

I Karlskoga säger verksamhetschef Anneli Veman att bra ytterplagg till förskolepersonalen främjar utomhusaktiviteter.

– Vi vill att personalen ska jobba ute och vi vill att de ska jobba aktivt med barnen och vi vet att de sliter mycket privata kläder, säger Anneli Veman.

Skor och stövlar får man inte, utan det handlar om kläder som ska finnas på arbetsplatsen som inte är personliga.

Kostnaden för kläderna i Karlskoga kommun beräknas till 175 000-200 000 kronor per år.

Fackförbundet kommunal har drivit frågan om rätten till arbetskläder till förskole- och fritidspersonal i många år och det arbetet har nu gett resultat i Örebro kommun säger Iréne Tydén ordförande i sektion Örebro barn och utbildning.

Men det ser inte lika bra ut i alla kommuner i länet då det är upp till varje kommun att själv bestämma vilka yrkesgrupper som ska ha rätt till arbetskläder. Iréne Tydén håller med Anneli Veman om att det här är en jämställdhetsfråga.

– Det finns ju arbetskläder till män som är ute och förskolans personal är ju också ute i alla väder och där har det inte varit självklart med arbetskläder, säger Iréne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista