1 av 3
Många patienter söker vård på Universitetssjuhuset i Örebro. Foto: Minna Lindberg.
2 av 3
Patrik Holmström, Hjärnkollsambassadör. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
3 av 3
Birgitta Johansson-Huuva, chef för psykiatrin Örebro läns landsting. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Ökad psykisk ohälsa bland unga vuxna i Örebro län

1:44 min

Allt fler länsbor tar idag kontakt med psykiatrin för att få vård. På fyra år ser man av en ökning av antalet patienter med 13 procent.

Framför allt är det fler unga vuxna som söker hjälp.

Patrik Holmström i Örebro är själv bipolär och jobbar bland annat som ambassadör för attitydprojektet Hjärnkoll. Han menar att det är samhällsutvecklingen som leder till mer psykisk ohälsa.

"Stressen i samhället ökar ju hela tiden, man ska producera mer, man ska vara en supermänniska helt enkelt. Det tror jag är huvudorsaken."

Den psykiska ohälsan har ökat rent allmänt i Sverige på senare år, men verkar öka mer i Örebro län. Den egentliga ökningen finns bland unga vuxna, plus 30 procent på fyra år och det kan inte bara förklaras med att den generationen är stor.

Inte skämmigt

Kanske har tröskeln till vården blivit lägre. Birgitta Johansson-Huuva som är chef för psykiatrin i Örebro läns landsting menar att patienterna inte står med mössan i hand längre.

– Idag har vi fler patienter som har uppdaterat sig och kanske i större utsträckning kommer med nån form av beställning. Man tar stöd av varandra i brukarorganisationer och går via nätet och tar reda på mer uppgifter.

– Vi själva försöker erbjuda kunskap på så att man vet att man har rätt att få insatser, berättar Bigitta Johansson-Huuva.

Patrik Holmström håller med om att psykisk ohälsa mer och mer ses som en vanlig sjukdom.

– Skamstämpeln vittrar sönder hela tiden och då blir det inte så skämmigt.

Får inte komma

Birgitta Johansson-Huuva menar det blir fler patieneter när tillgänglighet blivit bättre inom psykiatrin, men där tycker Patrik Holmström att han får höra allt får många historier om patienter som avvisas redan i telefonen.

– Du får ringa om det blir värre! Och det händer lite för ofta tycker jag, berättar Patrik Holmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista