1 av 3
2 av 3
Resecentrum i Örebro. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro
3 av 3
I dag är det en gång- och cykeltunnel som binder ihop Resecentrum med Järnvägsgatan. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro

Stora förändringar väntar kring järnvägen i Örebro

1:51 min

I år väntas flera avgörande beslut i Örebro om hur området utefter järnvägen ska utvecklas.
– Jag tror att det är jätteviktigt att det man möter när man kommer till en stad speglar den stad som man kommer till. Det tycker jag inte det här området gör i dag, säger stadsarkitekt Peder Hallkvist.

Just nu samlar kommunen in synpunkter från örebroarna på flera olika förslag om hur järnvägsområdet ska kunna utvecklas. Senare i år väntas politikerna vara framme vid att ta flera beslut, framför allt om området kring Resecentrum.

– Vill man göra ett resecentrum som har karaktären av en shoppinggalleria? Eller konferenscentrum? Eller är det i första hand en resefunktion som man vill åt?, exemplifierar Peder Hallkvist.

En knäckfråga är hur Resecentrum ska bindas ihop bättre med centrum. I dag är Östra Bangatan en skarp gräns däremellan.

Peder Hallqvist vill över huvudtaget se ett beslut om den gatan ska se ut som i dag, eller om den ska bli trädkantad och kompletteras med gång- och cykelmöjligheter.

– Vi bestämmer oss för ett grepp som jag tycker ska gälla för hela sträckningen från Gustavsvik till Svampen. Där måste vi sätta ner foten, säger Peder Hallkvist.

Under utredning är också framtiden för bland annat området kring Södra station, och Vasatorget. Hur fort idéerna sedan kan bli verklighet beror förstås bland annat på hur omfattande förändringar som ska göras.

Men Peder Hallkvist räknar med att det i framtiden kommer finns många fler arbetsplatser utefter järnvägen än i dag.

– Jag tror att speciellt området kring Resecentrum är väldigt attraktivt för byggherrar att skapa kontor. Inte minst norr om Resecentrum ända fram till Svampen, avslutar stadsarkitekt Peder Hallkvist.

I eftermiddag har du möjlighet att diskutera järnvägsområdets framtid med ansvariga politiker i Krämaren. Mer om det i vårt program Rakt på sak efter 16.00.

Filmen ovan är producerad av Örebro kommun.

Gabriel Stenström
019/19 20 35
gabriel.stenstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista