Jens Schollin rektor vid Örebro Universitet. Foto: Andreas Morén/P4 Örebro.

Fusket bland studenterna på Örebro Universitet minskar

1:48 min

Fusket bland studenter är inte alltid så lätt att avslöja. På Örebro Universitet har arbetet gett resultat, där har fusket minskat med 20 procent på ett år.

Universitetets rektor Jens Schollin förklarar att fusket är något som skolan måste jobba hårt med för att få bort.

Förra året fattade Universitetets disciplinnämnd beslut om att 39 studenter inte fick vara kvar, de blev alltså avstängda. Det kan jämföras med 50 stycken studenter året innan.

Den 20-procentiga minskningen kan bero på flera saker, men en tänkbar orsak kan vara att universitetet inte längre har så många distansstudenter, där fusket är något mer utbrett plus att universitetet synar studenternas texter bättre idag.

Jens Schollin, rektor på Universitetet i Örebro, hoppas att minskningen av studentavstängningarna är en utveckling som håller i sig.

– Jag är naturligtvis oerhört glad över om det här är en trend, men också att vi kan känna oss trygga i att vi faktiskt upptäcker de som fuskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista