Stationshuset i Åsbro kan tänkas hamna på filmen om Åsbro. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio Örebro.

Åsbro får en egen film - om och av Åsbroborna själva

4:15 min

Nu ska det bli en film om Åsbro. Tanken är att åsbroborna själva ska göra filmen. Premiären beräknas till slutet av det här året.

Anna Helgesson i Åsbro Intresseförening hoppas att alla i Åsbro tar chansen att använda sina mobiltelefoner och videokameror och skildrar livet på orten. 

"Det är ett jättespännande projekt som jag inte heller vet att nån annan har gjort förut."

Idén kommer från jobbet med väggkalendern som gjordes nyligen. Då uppmanades alla Åsbrobor att skicka in foton och att göra kalendern som ett samarbetsprojekt.

– Och då när vi började att fundera på att göra en film så tänkte jag att man kan ju använda samma koncept då, för det är kul när det är många som hjälps åt med en sak.

Vilken form av filmklipp kommer folk att skicka in?

– Vilken form av filmklipp som kommer, det har man ingen aning om. Det är det som gör det extra spännande. Men jag kan tänka mig att det blir lite naturbilder och lite miljö från samhället och så.

Anna Helgesson och Åsbro Intresseförening tänker sig att folk skickar in filmer på temat "Mitt Åsbro".

– Då får man själv välja vad det är man vill visa, som man tycker om och som är fint. Så är tanken.

När är datum för sista inskick?

– Man får filma till och med fina sommarsäsongen och sen får hösten ägnas åt klippningsarbete. Sen tänker vi oss en premiär där innan jul nånstans.  

Hur många hoppas du skickar in bilder?

– Det är jättesvårt att veta, jag hoppas att det kommer mycket material att välja bland. Att det blir många som engagerar sig och att det blir ett stort intresse. För det blir en kul sak att göra tillsammans det här, och vi vill ju gärna marknadsföra Åsbro som ett bra ställe att bo på. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista