1 av 4
Natte Gåsebrandt och hans kollegor arbetar med att plocka ner julbocken Åke på Järntorget i Örebro. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
2 av 4
Julbocken plockades ner på måndagen. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio.
3 av 4
Någon tände på bocken på söndagen. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio Örebro
4 av 4
Julbocken på Järntorget i Örebro började brinna på söndagsmorgonen. Foto:Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio Örebro

Julbocken tas bort från Järntorget i Örebro

3:39 min

Idag plockades julbocken ner från Järntorget i Örebro. Den gröna bocken av granris klarade sig ändå till igår morse då nån tände på bakbenen.

Branden i går morse hann inte bli så stor. Brandkåren var snabbt på plats och släckte. Och det var ändå dags att plocka ned bocken för att ge plats åt Hindersmässan som börjar senare i veckan. Det berättade Lasse Holm på Praktikcentrum i Örebro, när vår reporter kollade in arbetet med att riva bocken i förmiddags.

Bocken heter Åke. Den döptes till det av de ungdomar som satte upp den före jul, säger Lasse Holm. Nu får den vila till nästa år.

Branden, eller snarare släckningen av branden, har gjort att granriset frusit fast och är svårt att ta bort. Det luktar bränt, och flera personer arbetar i timmar med att ta bort allt ris.

– Sedan ska huvudet skruvas loss, berättar Lasse Holm.

Natte Gåsebrandt på Praktikcentrum var med och satte upp bocken. Nu får han vara med att ta ner den också.

– Det känns inget speciellt. Vi får göra i ordning den till nästa jul. Nu är julen över, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista