Alpin skidåkare på besök i Åre. Foto: Janerik Henriksson/ TT

En skidvecka kan bli kostsam för familjen

4:23 min

Det är inte helt säkert att en vecka i fjällen för hela familjen blir billigare än en resa till snön ute på kontinenten. Att sätta familjen på planet till Tjeckien och de bergiga trakterna kring Zelezna Ruda kan faktiskt bli billigare.

Billigast i Östeuropa. Men skidresan till de svenska fjällen har blivit mindre dyr det senaste året.

– Ett tips är att kolla upp boendet, säger Stefan Ny på Pricerunner som jämfört priser på 34 skidorter.

Skidorter i Tjeckien och Bulgarien kanske inte är de mest besökta bland svenska barnfamiljer. Men för den som är beredd att prova så finns pengar att spara. Billigaste orten, Zelezna Ruda i Tjeckien, i undersökningen kostar drygt 17 000 för familjen en vecka. Det minsta dyra svenska alternativet, Vemdalen, kostar närmare 25 000 kronor, något billigare än i fjol.

Även på de dyrare svenska fjällorterna Idre och Åre har priserna fallit jämfört med fjol vinter. Förklaringen hittas i stugan eller på hotellrummet.

– Generellt så svarar boendet för den stora delen av totalkostnaden, säger Stefan Ny.

I jämförelsen har hotell som boende använts på alla orter.

-Vi har utgått från högfjällshotell, men ett tips är att kolla upp stugpriserna. Ett annat sätt att få ner kostnaderna är att laga egen mat, säger Stefan Ny.

Andra mer exklusivare snöäventyr får man i Jackson Hole och Vail i USA. Eller varför inte Niseko i Japan. Familjeresan dit är inte direkt gratis, nästan 59 000 kronor för en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista