Det finns risker med att operera synfel. Foto: Sofia Forell/SR Västernorrland

Örebroläkare kritisk till privata ögonoperationer

1:11 min

Allt fler svenskar väljer att operera sina synfel istället för att använda glasögon. Nu menar ögonkläkare att informationen om riskerna är för dålig.

Sven Craaford är ögonläkare på USÖ, Universitetssjukhuset i Örebro, och ordförande för Sveriges ögonläkare. Han anser att att de som väljer att låta operera sina synfel får för dålig information om riskerna för biverkningar av operationerna.

– Dels kan man få det allra värsta, och det är rätt ovanligt, men man kan få  näthinneavlossning, och man kan få påverkan på ögat generellt med gula fläcken. Det kan vara dramatiskt. Infektion är inte kul att få i ögat. 

– Det är rätt komplext att förklara vad som händer när man byter linsen. När man ska försöka att med en lins inne i ögat kompensera både för läsning och långt hållseende. Det här är mer komplext än man tror och det har påverkan under loppet av ens liv också.

Operationerna uförs enbart av privata företag och inte inom sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista