I somras brändes ett garage ner hos en minkfarmare. Foto: Ferry Hernodh / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Örebroare och kumlabo utpekade i åtal för attacker mot djuruppfödare

Tre män och två kvinnor åtalas på 22 punkter för en mängd brott som riktats mot personer inom pälsdjursindustrin och deras anhöriga. Tre av de åtalade kommer från örebro och Kumla. 

Åklagaren pekar ut tre av det åtalade som skyldiga till de allvarligaste brotten. Det gäller en 24-årig man från Örebro och en 22-årig kvinna från Kumla. Den tredje är en 32-årig man från Göteborg.

Två av dem greps redan i november 2012 efter att de misstänks ha släppt ut minkar på en farm i Lundsbrunn men de släpptes på fri fot i väntan på åtal. Efter det brottet ska de enligt kammaråklagare Sofia Karlsson ha fortsatt begå brott.

Brotten är olaga tvång, olaga hot, grov skadegörelse, mordbrand, brott mot griftefriden, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, olaga intrång och ofredande.

Odetonerad brandbomb
Utredningen som P4 Skaraborg tagit del av visar att det inte bara är pälsdjursuppfödare som drabbats, en revisor har fått en odetonerad brandbomb placerad på sin yttertrappa och flera personer som är anhöriga eller har annan koppling til personer som bedriver minkuppfödning har drabbats av hot.

Vid ett tillfälle misstänks fyra av aktivisterna ha grävt upp en gravsten på en kyrkogård i Södertälje och istället placerat dit en sten på familjegraven med texten: ”xx blev aldrig minkfarmare” tillsammans med ett ditmålat kors.

På en kyrkogård i Sandhem har de även vält en gravsten och grävt en djup grop där en släkting till en minkfarmare ligger begravd.

Polisen hade under hösten spaning mot de misstänkta och slog till natten den 15 oktober i fjol då fyra av dem greps utanför Borås. Då ska de ha varit på väg ut på en turné i landet för att släppa ut minkar på flera platser. Aktivisterna hade med sig komradioutrustning, pannlampor och brytverktyg när de greps.

Det framgår också att de haft långtgående planer på att befria minkar i Rumänien under förra hösten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista