Tahni som fick sina barn bortförda på besöket i Irak. Foto: Andreas Morén/P4 Örebro.

Örebromammans barn blev bortförda i Irak

"Jag saknar dem jättemycket"
2:01 min

Tahni från Örebro åkte till Irak i somras för att hennes tonårsbarn skulle få träffa släkten, men resan blev en mardröm. På plats i Bagdad förde pappan bort barnen.

Att ta beslutet att flyga hem från Irak utan barnen var jobbigt, berättar Tahni. Hennes tårar rinner som i ett pärlband ner för kinderna, när hon tittar på en mobilbild på hennes två barn.

"Jag hörde inget från dem i början, det tog lång tid innan de ringde."

Hennes 16-åriga son och 14-åriga dotter skulle hälsa på släkten i Bagdad, efter många år i Sverige. Inget innan tydde på att resan skulle bli till en mardröm.

– Vi skulle träffa min släkt, och barnets pappa ringde och ville så gärna träffa dem. Han sa att han älskade dem så mycket och de fick till slut träffas. Men sedan förde deras pappa bort dem, berättar Tahni före jul när vi träffade henne första gången.

Polis och advokat kopplades snabbt in. Men sådana här fall är komplicerade, och det ena fallet är inte likt det andra, enligt Ted Esplund vid Örebropolisen. Företeelsen ökar enligt UD, men några exakta siffror över bortförda barnärenden är svårt att få fram.

Men så i förra veckan fick Tahni det där samtalet hon väntat på så länge.

– Min son var med farmor i grannlandet Kuwait så jag tog ett flyg ner och lyckades få släktingarna, efter bråk, att överlämna sonen och passet, berättar hon.

Kvar i Irak är hennes dotter. Om någon dag ska Tahni träffa advokaten i Stockholm, men det ser inte så ljust ut enligt Tahni.

– Jag är mycket rädd för att hennes pappa ska gifta bort henne, hon har det jobbigt. Hon är ju bara 14 år och vill hem till Sverige igen där hon vill studera klart, säger Tahni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".