1 av 2
Micael Silverlid, chef på Pantbanken Sverige i Örebro. Foto: Emilie Pless/Sveriges Radio.
2 av 2
Pantbanken Sverige i Örebro. Foto: Emilie Pless/Sveriges Radio

Ökat tryck hos Pantbanken i januari

"Fler kunder nu"
1:02 min

Det är stort tryck hos pantbankerna, och enligt de själva är årets fattigaste dag just idag. Många har för tillfället ont om pengar nu i början av året efter jul- och nyårsfirande.

– Vi har fler kunder som kommer in under januari och februari på grund av att det har varit mycket helger och att det är långt mellan lönerna, säger Micael Silverlid som är chef på Pantbanken Sverige i Örebro.

Det är främst guldsmycken och klockor som pantsätts, men också musikinstrument och elektronik som har ett andrahandsvärde.

Inne på pantbanken står just nu både elgitarrer och dragspel. Konst är däremot svårare att belåna då det sällan har ett högt värde. 

Cirka femton procent av det som pantsätts hämtas inte ut utan går vidare till en offentlig auktion.

Det senaste året har antalet pantlån minskat jämfört med tidigare år. Enligt Mikael Silverlid beror det på guldpriset.

– Pantbranschen har varit med om en ganska stor förändring under det senaste året. Under 2013 sjönk världsmarknadspriset på guld med ungefär 30 procent, vilket blir kännbart på det som går på auktion, säger Silverlid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".