En ensam jacka hänger kvar i en skolkorridor Foto: Björn Larsson Rosvall/ TT.

Antalet bortförda barn ökar

9:08 min

Behovet av stöd och hjälp till föräldrar som fått sitt barn bortfört från Sverige är oerhört stort. Det säger Anna Frank som sitter i styrelsen för SBN, Saknade barns nätverk, och som själv har en son som blev bortförd från Sverige för sex år sedan.   

I morse kunde vi i nyheterna höra Tahni vars barn reste till släkten i Irak i somras och som sedan inte kom tillbaka till Sverige. Först nu, för en dryg vecka sedan, lyckades pojken ta sig tillbaka till Sverige medan systern som är 14 år hålls kvar av pappan och släkten i Irak.

Antalet fall som kommer till UDs kännedom där en förälder anmäler att barnen hålls kvar eller rövas bort har också ökat kraftigt. Förra året handlade om nästan 90 barn, en siffra som stadigt stiger år från år, men det finns också en oro om att mörkertalet är betydligt större.

Anna Frank sitter i styrelsen för saknade barns nätverk och har själv en son som hålls kvar i Bosnien av pojkens pappa.

– Jag får bara träffa honom en gång om året på ett socialkontor i Bosnien och aldrig ensam berättar hon.

Hon säger att nätverkets betydelse är enormt stort för drabbade föräldrar.

– Hela ansvaret för att söka och driva process om att få hem sitt barn ligger på föräldern, en person som efter omständigheterna mår oerhört dåligt och har svårt att hitta kraft, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista