1 av 4
Dick Oskarsson hoppar över Hindersmässan i år. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
2 av 4
Sara Nocke behöver ingen kassaapparat, men tänker köpa ändå. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
3 av 4
Åke Nilssons första dag med kassaapparat. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
4 av 4
Vivianne Greus och Anita Eerikäinen tog bussen från Hällefors. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Kvitto inte självklart på Hindersmässan i Örebro

1:54 min

Nu är Hindersmässan i gång i Örebro igen, men en som inte är med är Dick Oskarsson från Örebro. Han har nämligen inte hittat något kassaregister som klarar kyla.

Ett kassaregister måste man ha från den första januari, om man omsätter mer än 178 000 kronor per år.

– Jag har kassaregister och kassaapparat i min butik men de klarar inte kylan. Jag har letat efter alternativ, men det finns inte så jag har fått hoppa över marknaden i år. Garantierna gäller inte för kassaapparaten om jag plockar med den från butiken ut i kylan och den går sönder, säger han.

Dick Oskarsson är besviken över att många andra på Hindersmässan verkar strunta i den nya lagen och kör på utan kassaregister, samtidigt som Skatteverket blundar och inte bryr sig.

Hindersmässan först ut
Conny Svensson är nationell samordnare för kontanthanteringen på Skatteverket. Han säger att Hindersmässan är den första stora marknaden som omfattas av den nya lagen om kassaregister, som började gälla för torghandlare och marknadsknallar vid nyår.

Han vill inte berätta om de finns på Hindersmässan för att göra kontroller och stickprover, men det är så de brukar jobba för att se om handlare sköter sig. Alla omfattas inte av lagen, tjänar man under 178 000 kronor om året behövs inget kassaregister.

Ska kunna redovisa
När det gäller problemen med kyla så säger han att det inte är meningen att man ska behöva stänga igen för att kassaapparaten inte fungerar, men att man då ska kunna redovisa i efterhand. Han är också medveten om att många inte hunnit få sina kassaapparater, eftersom det är en viss leveranstid på dem.

En som var ute i god tid med inköpet var Åke Nilsson från Malmö. Idag är det premiär för kassaapparaten ute i kylan.

– Den tål inte kyla, så jag lägger en tröja över om det blir kallt, säger han.

Besvärligt med kylan
Han tycker att det är besvärligt att apparaterna inte alltid fungerar i kyla.

– Vi ska sälja i Norrland under hela vintern och det är inte säkert att kassaapparaten håller, konstaterar marknadsknallen Åke Nilsson från Malmö.

Bästisarna Vivianne Greus och Anita Eerikäinen från Hällefors tog bussen till Hindersmässan i Örebro. De säger att knallarna är duktiga på att ge kvitton.

– Det har vi fått. De är duktiga på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista