Malin Persson tycker att den lilla kraft hon har går till att sköta myndighetskontakter. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Pappersarbete tar på krafterna för sjukskriven

1:45 min

Det är för mycket papperarbete för den som är sjukskriven, och det gör att det tar längre tid att bli frisk. Det konstaterar Malin Persson, Örebro, en av många unga som drabbats av någon form av psykisk ohälsa.

Tidigare har P4 Örebro berättat att allt fler unga vuxna söker sig till psykiatrin för att få hjälp.

Malin Persson menar att Försäkringskassan borde ta ett större samordningsansvar.

– Du behöver hålla koll på många blanketter, det ska fungera med läkarintyg att de ska in. Och allt det här får du rodda med själv.

Efter ett par stressiga år på jobbet gick Malin Persson in i väggen, hon drabbades av ångest och depression och stundtals har det varit svårt att klara vardagslivet.

– Vissa dagar har inte jag kunnat ta mig upp ur sängen. Min energi har räckt till att laga mat, berättar Malin Persson.

Att då driva sitt eget ärende har varit nästan övermäktigt, Malin tycker att hennes handläggare på Försäkringskassan varit en bra person, men svår att få tag i, och ingen har tagit över Malins ärende under tiden. Hon hinner inte tänka på hur hon ska bli frisk.

– Det är viktigare att kunna ta sig ut om dagarna än att behöva hålla på med sånt här.

Cecilia Udin jobbar som nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan. Hon menar att Malin Persson och andra ska kunna vänta sig att kassan ska ta på sig ett samordningsansvar.

– Försäkringskassan har ett ansvar att se till att andra parter gör vad de ska för att Malin och andra kommer tillbaka i arbete så fort som möjligt, berättar Cecilia Udin.

Framöver kommer Försäkringskassan ge vissa kunder handläggare mycket tidigare i processen, och Malin Persson borde fått hjälp av någon annan då handläggarna jobbar i team.

– Om nån inte är på jobbet ska nån annan hoppa in och ta hand om de ärenden som behöver stöd just den dagen, förklarar Cecilia Udin. 

Marie Hansson
019-19 20 46
marie.hansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista