Buss i Örebro. Foto: Jens Tisbo/Sveriges Radio.

Ungdomar i Örebro län åker gratis buss i vuxens sällskap

1:20 min

Länstrafiken i Örebro återinför nu familjebiljetter för att fler ska åka kollektivt. Familjebiljetter innebär att om två vuxna köper bussbiljetter kan tre barn eller ungdomar under 20 år åka med på resan gratis.  

– Det var en synpunkt som dök upp under förra året. Nu har vi lyssnat på de synpunkterna. Familjebiljetter är ett sätt för familjer att resa billigare och nyttja kollektivtrafiken, säger Jonas Karlsson (S) ordförande för Länstrafiken i Örebro län.

Mest lönsamt är det att köpa familjebiljetter om det är två vuxna och tre barn eller ungdomar under 20 år som åker, men även om det handlar om en vuxen och tre barn är det fortfarande billigare att köpa familjebiljetter.

Den här möjligheten har funnits sedan första januari i år och gäller både stadstrafiken i kommunerna och landsortstrafiken i Örebro län.

Liknande system fanns i Örebro kommun tidigare men det försvann för ett år sedan.

– Vi tog bort det för att vi upplevde inte att efterfrågan var så stor. När den försvann så var det många som hade synpunkter på det. Vi kanske skulle ha varit tydligare på att marknadsföra den möjligheten, säger Jonas Karlsson (S).

En bussresa för 3 ungdomar kostar mellan 40 och 160 kronor beroende på om det är stadstrafik eller landsortstrafik.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista