Lilian Olander, barnmorska på ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro

Färre preventivmedel är gratis i Örebro län

"Fler tjejer kommer sluta"
1:56 min

Nu försämras möjligheten för unga kvinnor i Örebro län att få preventivmedel. Politikerna i landstinget har bestämt att många preventivmedel inte längre ska vara gratis. Det här bekymrar Lilian Olander som är barnmorska på Ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro.

– Jag tror att det är fler tjejer som kommer sluta med preventivmedel när de inte kan testa flera preparat utan att det medför större kostnader för dem. Vissa kommer inte få ha sitt preventivmedel kvar, säger Lilian Olander.

Fram till årsskiftet var alla preventivmedel gratis för kvinnor till de fyllde 26 år här i länet. I fjol var det ungefär 10 000 kvinnor i länet som fick det.

Strax före jul bestämde politikerna att en del av preventivmedlen nu ska börja kosta pengar igen. Nästan hälften av de här kvinnorna måste nu antingen börja betala, eller byta till något som fortfarande är gratis.

Det kan vara svårt av medicinska skäl förklarar barnmorskan Lilian Olander, som tror att den här förändringen slår hårdast mot de flickor som har det sämst ekonomiskt.

– Har man inte föräldrar som kan betala preventivmedlet, eller har jag inte egna pengar...Kan jag inte bekosta mitt preventivmedel har jag inget att använda, säger hon.

Landstingsrådet Robert Mörk, socialdemokrat, säger att förändringen beror på att alla landsting i hela landet kommit överens om att ha samma regler.

– Det här är ett halvt steg tillbaka utifrån Örebro läns tidigare beslut. Men utifrån ett nationellt perspektiv är det två steg framåt för många kvinnor, säger Robert Mörk.

Han säger också att det är viktigt för landstingen att hålla enad front mot läkemedelstillverkarna för att landstingen ska behöva betala så lite pengar som möjligt för preventivmedlen, och därför vill inte Örebro läns landsting vara generösare än andra.

Men personalen på Knuffen protesterade nyligen i ett brev till landstingsledningen mot försämringen. Barnmorskan Lilian Olander tror att den kommer få konsekvenser långt fram i tiden.

– Den stora gruppen aborter finns i åldergruppen 20-25 år. Har du hittat ett preventivmedel som fungerar när du är något yngre så är ju chansen betydligt större att du har ett bra skydd när du är mellan 20 och 25, säger Lilian Olander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".