Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderat inte beredd ge hyresgäster avdragsrätt

Publicerat söndag 26 januari 2014 kl 12.00
"Har varit gynnat att äga boende"
(1:30 min)
Byggarbetsplats vid Rynningeåsen i Örebro. Foto Marie Hansson P4 Örebro.

Det är svårt att hyra ut nybyggda lägenheter, därför är fastighetsägarna försiktiga med att bygga fler lägenheter och därmed minska bostadsbristen i Örebro.

Bara en liten grupp hyresgäster kan tänkta sig en hyra runt 10 000 kronor eller mer.

Mats Domberg, vd för Melins fastighetsbolag menar att det behövs förändringar i lagar och regler.

– Det blir en väldigt stor omflyttning, för hyresgästerna är sökande från dag ett, efter något annat som är billigare.

Ränteavdrag för hyresgäst?

Många bostadssökanden väljer istället en bostadsrätt och kan då dra av sina räntor. Mats Domberg på Melins tycker hyresgäster ska få samma förmån.

– Om säger nyproducerade lägenheter, att hyresgäster får betrakta en del av hyran som räntekostnad, föreslå Mats Domberg.

Oskar Öholm är moderat riksdagsledamot från Örebro. Han håller med om att det är skillnader mellan hyrt och ägt boende, men tvekar inför en ändring.

– Det är svårt att säga att om just det skulle vara lösningen. Men däremot kan vi se att skattesystemet har varit så att det gynnat ägt boende snarare än att hyra, menar Öholm, M.

Angripa byggkostnaden

På Örebrobostäder ser man också problem med nybyggt och den höga kostnaden. Ulf Rollén är vd för ÖBO.

– Vi ser att byggkostnaderna ökar betydligt mer än Konsumentprisindex. Vi ifrågasätter alltid varför gör det det? Varför kan vi inte bygga till en billigare kostnad?

Oskar Öholm, moderaterna vill ändra reglerna så det går snabbare och blir billigare att bygga, och så vill han begränsa kommunernas möjligheter att ha olika krav för byggandet, till exempel om energieffektivitet.

– Bara för att man bygger i en kommun så gäller vissa byggregler för de husen, och så åker man till grannkommunen och där gäller andra. Det där gör att konkurrensen blir svår, och det gör det svårt att bygga industriellt, billigt och smart, tycker Oskar Öholm, M.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".