1 av 2
Dagen efter mordförsöket genomfördes en teknisk undersökning på Alléhallen i Hallsberg. Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio

Grovt hot mot man som utsattes för mordförsök i Hallsberg

"Han tog det på allvar"
1:52 min

En av de män som dömdes till ett långt fängelsestraff efter ett uppmärksammat mordförsök i Hallsberg ställs nu inför rätta för att efter sin dom ha hotat den man han försökte döda i mordförsöket.

– Han tog det här fruktansvärda hotet på allvar, säger Elisabeth Massi Fritz som är målsägandebiträde för den man som ska ha blivit hotad.

Det har gått över två år sedan en då 19-årig man blev mycket svårt misshandlad av sex män i en träningslokal i Hallsberg. Bakgrunden var att en flicka några veckor tidigare polisanmält att hon blivit bortförd i en bil av mannen. Flera släktingar till flickan var med och misshandlade mannen och dömdes till långa fängelsestraff för mordförsök.

Om ett par veckor blir det nu en ny rättegång mot en av dem, en man som nu blivit 22 år. Enligt åklagaren framförde 22-åringen grova hot när en häktesvakt berättade för honom att han dömts för mordförsöket i träningslokalen.

22-åringen nekar, men vid rättegången kommer häktesvakten att vittna mot honom. Också den man som utsattes för mordförsöket kommer vara med och berätta att han nåtts av hoten, och hur han reagerat på dem.

– Jag är övertygad om att han kommer känna sig väldigt rädd när han kommer hit till domstolen, så det behövs ju en säkerhet kring honom för att han över huvud taget ska kunna medverka, säger målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

När mannen som utsattes för mordförsöket återhämtat sig så pass att han kunde återuppta sina gymnasiestudier fick han enskild undervisning eftersom skolan bedömde att det fanns en hotbild mot honom. Var han finns i dag vill hans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz inte avslöja.

– Jag vill inte gå in på hur han lever nu. Det har funnits en hotbild mot honom, men efter den fällande domen blev hotbilden större och det kan vi ju också se i det här hotet som handlar om övergrepp i rättssak, säger målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sverigesradio.se
019/19 20 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".