P-piller. Foto: TT bild.

Landstingen försvarar prishöjning på p-piller i Örebro län

1:44 min

Det är viktigt att samma regler gäller i hela landet. Det menar landstingens samarbetsorgan apropå vår nyhet i morse om att en ny rekommendation från SKL nu gör det svårare för unga kvinnor i vårt län att få gratis preventivmedel.

Mats Eriksson som ansvarar för sjukvårdsfrågor på landstingens samarbetsorgan, SKL, säger att det är viktigt att samma regler gäller i hela landet, både om preventivmedel och om andra läkemedel. 

"Det är inte ok att man som medborgare kan få ett läkemedel i ett landsting och inte i ett annat" 

I morse berättade vi att tusentals av de unga kvinnor i länet som tidigare fått gratis preventivmedel nu antingen måste börja betala eller tvingas byta till en annan sort. Det beror på att landstinget bestämt sig för att följa SKL:s rekommendation som ska ge hela landet samma regler, som på de flesta håll innebär en förbättring för kvinnorna, men alltså inte i vårt landsting.

I morse berättade vi om protester mot det här från ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro, men Mats Eriksson håller inte med om att det blir en försämring i vårt län.

Det är egentligen en statlig myndighet som heter TLV som bedömer vilka läkemedel som är tillräckligt bra för att det ska vara ekonomiskt motiverat att sjukvården ska använda dem, och det här brukar landstingen följa. Men en del landsting som Örebro har tidigare skrivit ut preventivmedel som inte funnits på TLV:s lista.

Det har gjort att en del läkemedelstillverkare låtit bli att vända sig till TLV för att få sina läkemedel prövade, och det är en sådan här utveckling som landstingens organisation SKL nu vill få stopp på, innan det sprider sig till andra läkemedel, förklarar Mats Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista