Anders Lundström. ICA Ekershallen i Örebro. Foto: Anna Nyström/ Sveriges Radio

Ett uppsving för ekologiska varor

11 min

Försäljningen av ekologiska bananer har fördubblats efter förra årets larm om att giftiga ämnen från bekämpningsmedel på plantagerna inte stannar på skalet utan går vidare in i frukten. Samtidigt ökar efterfrågan på andra ekologiska varor.

Ett test som avslöjade att vanliga bananer innehåller gifter från bekämpningsmedel har fått försäljningen av ekologiskt odlade bananer att skjuta i höjden.

Enligt Dagens Nyheter ökade andelen ekobananer hos Coop från 22 procent i början av förra året till 40 procent i slutet.

Ica noterar en uppgång med 150 procent sedan mitten av 2013 och hos Axfood, med bland andra varumärkena Hemköp och Willys, är ökningen cirka 100 procent mellan 2012 och 2013.

-Jag är väldigt nöjd över detta. Det visar att det finns en lyhördhet hos konsumenter att försöka att undvika onödiga kemikalier, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms Universitet.

Förra året analyserade han, på uppdrag av Testfakta, vilka bekämpningsmedel som finns i de vanligaste banansorterna. Det visade sig finnas insekticider och svampmedel i både skal och fruktkött. Men inte i de ekologiskt odlade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista