1 av 2
Örebro hockey på bortaplan (arkivbild). Foto: Adam Ihse/TT.
2 av 2
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX.

14 lag i SHL kan gynna Örebro

SHL kan utökas till 14 lag redan till nästa säsong. Det bekräftar nu även svenska ishockeyförbundet.

– Vi måste fatta ett beslut inom sju till tio dagar, säger ishockeyförbundets ordförande Christer Englund till Aftonbladet.

Det var i december som det kom fram vilka framtidsplaner som finns i SHL. Delar av förslaget fick utstå hård kritik, bland annat att ge wildcard till de lönsammaste allsvenska lagen. Planerna på att utöka ligan med två lag skulle däremot kunna bli verklighet inom kort.

Något som Hockeyligans vd Jörgen Lindgren fortsatte att antyda i Radiosportens hockeypodd förra veckan.

Även Christer Englund på hockeyförbundet pratar nu om hur beslutsprocessen ser ut.

– Tidsfaktorn är svår, ska man göra sådana förändringar påverkar det inte bara mellan allsvenskan och SHL utan också mellan allsvenskan och division ett. De lag som är med ska veta vad man spelar om och ska man göra en förändring får de inte påverka tävlingsbestämmelserna för mycket, säger Englund.

Englund säger att om parterna kommer överens kan det bli 14 lag redan till hösten, trots att tävlingsbestämmelserna är satta för den här säsongen.

Förbundsordföranden ser två scenarier till hur kvalserien ska spelas. Det första är att kvalserien spelas med enbart lag från allsvenskan. Två lag går upp och de två sista lagen i SHL slipper kvala för att hålla sig kvar. Det andra scenariot är att kvalserien som vanligt består av de två sämst placerade lagen i SHL samt fyra lag från allsvenskan. De fyra bästa lagen i kvalserien får platser i SHL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista